Nye tall har kommet fram i lyset og det viser seg at vi nordmenn tar opp stadig mer i forbrukslån, og i fjor var økningen på hele 12 prosent. Tallene fra Finanstilsynet er klare i sin tale og fra kreditt- og inkassobransjen ser man at mange også sliter med å gjøre opp for seg, og totalt sett er det i dag rundt 230.000 mennesker som har betalingsanmerkninger – og tallene øker.

Fra Lindorffs side kan Hanne Riksheim si at selskapet er bekymret for at antallet forbrukslån vil øke enda mer, og at dette igjen vil føre til enda flere mislighold av lån over sikt. Riksheim er juridisk direktør i selskapet og fungerer i tillegg som ekstern rådgiver for gjeldstelefonen til NAV, 80Gjeld. På den kanten merker man pågangen.

Hun har følgende å si om situasjonen.

- Fra 2015 og og hittil i 2016 har det vært en vekst på 74%, så det er rimelig formidabelt.

Hun mener noen av de som nå er rammet har gjort seg vant med en overdådig livsstil fra da vi hadde gode økonomiske tider, og at det dermed har blitt vanskelig å kutte forbruket når tiden nå har blitt betydelig tøffere.

Også hos Gjeldsofferalliansen har telefonen ringt mer enn noen gang tidligere, og leder Bengt Scheldt forteller at mange av de som ringer for å be om hjelp har flere hundre tusen kroner i usikret gjeld.

Scheldts største frykt er at vi nordmenn skal å i den samme fellen som på 1990-tallet da folk begynte å betjene sine boliglån ved hjelp av kredittkort og til en slik situasjon har han følgende kommenter:

- Da kan jeg nesten med 100 prosent sikkerhet si at den boligen vil forsvinne.

Tallene viser at det er en økt bekymring hos folk flest og ikke bare hos de med inkassogjeld. Mange av de som tar kontakt er bekymret for økonomien fremover og ikke minst er det mange som ringer fra regioner som er rammet av oljekrisen. Stadig flere fra Vestlandet tar kontakt og Gjeldsofferalliansen ønsker nå at det kommer politiske tiltak. Hvis ikke frykter de at situasjonen bare vil bli verre og verre, og at det ikke kan være et mål å få en befolkning som er den mest forgjeldede i landets historie.

Post Navigation